Samsung Galaxy A52 5G benchmarks: Snapdragon 750G in actie

Hoe snel is de ‘snellere’ Galaxy A52, de A52 5G eigenlijk? Uitgerust met Qualcomm’s Snapdragon 750G is hij in ieder geval wat vlotter dan zijn broertje met 4G. We zetten een paar Galaxy A52 benchmarks voor je op een rij, en plaatsen ‘m in context met andere Samsung telefoons.

Samsung Galaxy A52 5G benchmarks: Snapdragon 750GSamsung Galaxy A52 5G benchmarks: Snapdragon 750G

Galaxy A52 5G en Snapdragon 750G benchmarks

Vorige week lanceerde Samsung officieel de Galaxy A52 in twee smaken: 4G en 5G. Behalve de snelheid van het mobiele internet zijn er nog meer verschillen tussen beide modellen. Zo stopte Samsung in de A52 4G de Snapdragon 720G processor, terwijl we in het 5G-model de Snapdragon 750G soc tegenkomen. Vorige week speelden we al even met de 4G-variant in onze Galaxy A52 hands on preview – nu ligt de 5G versie op het bureau.

Een paar sessies in de Geekbench test geeft al snel een ruwe indicatie van de prestaties van de Galaxy A52 5G. Met een single-core score ruim boven de 600, en een multi-core score van ruim 1800 kunnen we ‘m redelijk goed plaatsen. Hij is een stukje sneller dan de 4G-variant, maar presteert vooral veel beter dan de Galaxy A51 uit 2020. Ook de Galaxy A32 met 5G is hij duidelijk de baas.

Geekbench 5, v.l.n.r. Galaxy A51, Galaxy A32 5G, Galaxy A52 5G, Galaxy S21 Ultra

Natuurlijk is er nog een respectabele kloof met de Galaxy S21 serie. Dat is niet verrassend. Wat misschien meer verrassend is, is dat de Galaxy A52 5G in het dagelijks gebruik even snel aanvoelt als een S21. Dat komt uiteraard door het 120Hz scherm, die de ‘gevoelde’ kloof tussen de A52 en de S21 voor een aanzienlijk deel overbrugt. Bij zwaardere processen – grote apps installeren, bijvoorbeeld – merk je wel degelijk dat de A52 5G géén S21 is.

Galaxy A52 5G: grafische prestaties

Uiteraard waren we ook nieuwsgierig hoe de Galaxy A52 5G zich op grafisch gebied staande houdt. GFXBench en 3DMark werpen licht op de zaak. Eerder toonden wij ons na wat Galaxy A32 benchmarks verrast hoeveel sneller de nieuwe A-serie is, in verhouding tot vorig jaar. En ook de Galaxy A52 5G stelt hier niet teleur.

De Snapdragon 750G soc is voorzien van Qualcomm’s Adreno 619 GPU. Daarmee behaalt hij in GFXBench ongeveer 2x zo hoge framerates als de Galaxy A51. Dat is dus een flinke sprong vooruit. Hij is ook sneller dan de Galaxy A32 – tenminste, op papier. In de offscreen tests scoort de A52 5G beter. Echter, omdat de Galaxy A32 5G een 720p HD schermresolutie heeft haalt deze bij de onscreen tests hogere framerates.

GFXBench, v.l.n.r.: A51, A32 5G, Galaxy A52 5G, S21 Ultra

Hetzelfde patroon zien we terug in de 3DMark Wilde Fire test. De GPU van de A52 5G is sneller, maar door de hogere resolutie valt de score wat lager uit dan die van de A32 5G. Dat hij de A51 ver achter zich laat verandert daar niets aan. Let wel: de A32 met 4G heeft verwarrend genoeg een full HD schermresolutie én een minder krachtige processor. Deze zal in deze tests dus duidelijk minder goed scoren dan de A52.

En voor de goede orde: in de grafische tests is goed te zien hoe groot de prestatiekloof met de Galaxy S21 is. Los van het ‘120Hz effect’, haalt de S21 pakweg 4x zo hoge framerates (offscreen). Zelfs onscreen, op een WQHD resolutie, haalt de S21 de dubbele framerates van de Galaxy A52 5G op een FHD resolutie.

3DMark Wild Life, v.l.n.r.: A51, A32 5G, Galaxy A52 5G, S21 Ultra

Conclusie

Op dit moment is de Galaxy A52 5G de snelste telefoon in Samsung’s Galaxy A-serie. Hij presenteert duidelijk beter dan zijn voorganger, en ook A32 laat hij op veel vlakken achter zich. Deze laatste kan qua games alsnog met de A52 5G meekomen, door de lagere schermresolutie – maar alleen in de 5G-uitvoering, en met minder mooi beeld.

De Galaxy A52 5G is overigens natuurlijk ook sneller dan de Galaxy A72. Deze is tenslotte voorzien van de Snapdragon 720G die ook in de 4G-versie van de A52 zit.

En last but not least kunnen we concluderen dat de Galaxy A52 5G toch nog een stuk achter de Galaxy S21 aanloopt. Vooral op grafisch gebied is het prijsverschil net zo groot als het verschil in prestaties. Dat neemt niet weg dat je in het dagelijks leven daar bitter weinig van merkt, door het 120Hz scherm van de A52 5G. Vorige week al kon je onze uitgebreide vergelijking van de Galaxy A52 met de Galaxy S21 lezen.

Gratis Galaxy Buds+

Heb je interesse in de Galaxy A52 of A72? Check dan snel nog de actie voor een setje gratis Galaxy Buds+ bij de Galaxy A52 of A72 – die loopt nog vandaan en morgen, tenslotte.Source


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *