Samsung Galaxy A52 review: heel veel telefoon voor je geld

Op mijn bureau ligt misschien wel de interessantste Samsung telefoon van 2021: de Galaxy A52. Hij vouwt niet, heeft geen bizarre camera-setup, telt niet tot de high end toestellen. Waarom dit wat mij betreft toch dé Samsung telefoon van 2021 is, lees je in onze Galaxy A52 review, hieronder. Voor het gemak, hier alvast de conclusies:

Dit is goed aan de Galaxy A52…

 • 90 of 120Hz AMOLED scherm laat ‘m razendsnel aanvoelen
 • de waterbestendige behuizing
 • goede camera met OIS
 • uitstekende accuduur
 • stereo speakers
 • het matte design
 • minstens vier jaar softwareondersteuning
 • 3,5mm koptelefoonaansluiting, SD-slot
 • Samsung telefoon met de beste prijs-kwaliteit-verhouding

Zijn er helemaal geen minpunten? Nou, vooruit dan…

 • meegeleverde oplader heeft 15 Watt capaciteit (A52 kan met 25W laden)
 • tweede SIM-slot is nu hybride slot
 • alleen de iets duurdere 5G variant biedt de beste specs

Samsung lijkt dit jaar haar kans te ruiken om marktaandeel van het gehavende Huawei terug te winnen. Met de Galaxy S21 maakten de Zuid-Koreanen al een serieuze sprong vooruit in het high end segment. Maar het is met de Galaxy A52 waar het bedrijf echt haar kracht toont: zoveel uitstekende features, in een uitgewogen totaalpakket, voor een relatief vriendelijke prijs. Tel daar drie grote Android upgrades en vier jaar security updates bij op, en het is duidelijk dat het toestel niet veel te wensen overlaat.

Wil je (veel) meer weten? Lees dan verder voor de uitgebreide Galaxy A52 review!

Samsung Galaxy A52 reviewSamsung Galaxy A52 review

Samsung Galaxy A52 review

Met de komst van de Galaxy A-serie bracht Samsung eind 2014 voor het eerst een semi-overzichtelijke structuur aan in haar chaotische mid-range telefoonaanbod. Dankzij toestellen als de Galaxy A50 en Galaxy A51 boekte Samsung regelrechte verkoophits met de serie. Beide toestellen boden een uiterst solide basis, maar ook een paar compromissen om de prijs laag genoeg te houden.

Anno 2021 heeft Samsung de solide basis verder verbeterd, en lijkt op papier minder compromissen aan te gaan. Sterker nog: er zijn heel wat features in de Galaxy A52 te vinden die recent tot het high end segment beperkt bleven. Maar: een lijst specs maakt nog geen coherente telefoon. Is de A52 een papieren tijger, of een smartphone die meer is dan de som van zijn delen?

Design

Galaxy A52 review: designGalaxy A52 review: design

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: nee, de Galaxy A52 is geen bijzonder mooie telefoon. Natuurlijk, dat camera-eiland achterop valt op – negatief, positief, smaak, twisten, je kent het. Maar in de categorie ‘praktisch’ zijn een hoop vakjes aan te vinken. De matte kunststof achterkant vangt amper vette vlekken, voelt wel stevig aan. De randen langs het platte scherm zijn niet heel minimaal. Dat is niet per se supermooi, maar in de dagelijkse praktijk wel zo handig.

En dan is er de IP67-certificatie. Samsung bracht in januari 2018 voor het laatste een Galaxy A uit die waterbestendig was – de Galaxy A8 – maar sindsdien niet meer. En dat betreurden we al die tijd regelmatig, zoals in onze Galaxy A50 review begin 2019. Eenmaal gewend aan een telefoon die best nat mag worden, wil je niet snel meer zonder deze eigenschap. Met de Galaxy A52 hoeft dat dus ook niet.

Al met al vind ik de Galaxy A52 niet mooi, niet lelijk, maar wel: heel prettig in het gebruik. En als je toch een oogstrelend element mist, dan hoef je alleen het scherm in te schakelen.

Scherm

Samsung onderscheidt zich al jaren in allerlei prijsklassen met haar eigen AMOLED-schermen. Alle Galaxy A5x-serie toestellen hadden er een, en de Galaxy A52 is geen uitzondering. In de meeste reviews schrijf ik dat ik daarover kort kan zijn: oogt puik uit, klaar. Maar nu is er meer te melden.

Samsung introduceert dit jaar namelijk AMOLED-schermen met een hoge verversingssnelheid in de A-serie. Onlangs verscheen de Galaxy A32 4G met een 90Hz scherm, maar die komt door de matig presterende processor niet zo goed uit de verf. De vraag was dus of dat op de Galaxy A52 anders is.

Het antwoord is kort en bondig: nou en of. Ik schreef eerder al dat het 90Hz scherm in de Galaxy A52 met 4G snel en soepel aanvoelt. De Galaxy A52 5G heeft een nog iets snellere processor, en dus een 120Hz scherm. Komend van een Galaxy S21 Ultra kan ik zeggen dat de A52 5G net zo snel aanvoelt bij gebruik met de doorsnee smartphone-toepassingen. Net zo vloeiend, net zo direct. Natuurlijk is de A52 qua hardware niet zo krachtig als de S21-serie, maar de verschillen liggen wat dieper onder het oppervlak.

Het AMOLED scherm met de 90Hz of 120Hz refresh rate is dus echt wel een schot in de roos. Bovendien kan het scherm veel helderder worden dan zijn voorgangers, wat de leesbaarheid in fel zonlicht duidelijk beter maakt.

Prestaties

En zo zijn we bij de hardware belandt. Want ook hier valt iets op. Samsung koos voor het eerst sinds lang om haar belangrijkste Galaxy A-telefoon van het jaar ook in Nederland uit te rusten met een processor van Qualcomm. Of om precies te zijn: processoren van Qualcomm, want de 4G en 5G modellen hebben niet dezelfde system on a chip (soc). De Snapdragon 750G in de Galaxy A52 5G is ongeveer 20% sneller dan de Snapdragon 720G in de A52 met 4G.

Vorige week had ik al wat benchmarks gedraait op de Galaxy A52, en geconcludeerd dat hij veel sneller is dan zijn voorgangers. De A52 5G is zelfs de snelste telefoon in de A-serie ooit (tenminste van de modellen die officieel in Nederland uitgebracht zijn).

Ik schreef hierboven dat de Galaxy A52 in het dagelijks leven net zo snel aanvoelt als de Galaxy S21 serie. Daarmee bedoel ik de bediening via de One UI interface. Want laten we wel wezen: natuurlijk is de A52 niet zo krachtig als de S21 modellen. Dat scheelt nog best een hoop, en je merkt het als je zwaardere taken uitvoert, zoals het installeren of verwijderen van grote apps. Ook in games als Fortnite is het verschil merkbaar, maar: je kunt dit spel wel degelijk goed spelen op de A52.

Qua prestaties heb ik dus weinig te klagen over de Galaxy A52. De snelheid van de interface heeft hij vooral te denken aan de hoge schermfrequentie. De hardware is meer dan snel genoeg, maar ook weer niet zó vlot.

Software

Hierboven noemde ik al even de One UI interface die uiteraard op de Galaxy A52 te vinden is. Je krijgt standaard versie 3.1 – net als op de Galaxy S21, en veel meer Samsung telefoons inmiddels – en Android 11. Zoals je ook in mijn Galaxy S21 Ultra review kan lezen, is dit een zeer complete en feature-rijke interface. Of eigenlijk: een beetje tè. Veel functies zijn fijn, maar ook op de Galaxy A52 zijn er heel, héél veel details die je naar eigen smaak kunt aanpassen, tweaken, veranderen, in-, of uitschakelen. Voor de liefhebber is het ideaal, maar voor anderen kan het een beetje overweldigend zijn. Om maar te zwijgen over de curieuze vertalingen en benamingen, die ook op de A52 te vinden zijn (kuch, Stand Leuk, kuch).

Dat neemt niet weg dat One UI 3.1 snel en soepel werkt, en veel handige functies heeft. Je kunt Google Discover gebruiken in plaats van de oude, minder functionele Samsung nieuwspagina’s. Samsung Pass, Dual Messenger, Samsung Themes, en de Veilige Map zijn ook van de partij. Standaard krijg je natuurlijk ook Samsung Health, Bixby (inclusief Vision en Routines, maar geen eigen knop), SmartThings en AR-zone.

Compleet, of overcompleet – One UI 3.1 is in ieder geval een interface met veel. Net als, tegenwoordig, Samsung’s updatebeleid.

Updates

Lange tijd kon ik besprekingen van Samsung’s updatebeleid in reviews bijna copy-pasten uit de review van voorgaande modellen. Dit jaar is er veel veranderd, waardoor het de moeite is het een en ander nog eens opnieuw uit te lichten.

De Galaxy A52 profiteert namelijk volledig van Samsung’s recente beloftes om een aantal toestellen drie grote Android upgrades te geven. Het toestel krijgt in 2022 een upgrade naar Android 12, in 2023 naar Android 13, en in 2024 naar Android 14. Los daarvan krijg je gedurende minstens dezelfde periode update voor de One UI interface. Deze brengen meestal nieuwe features die geheel los staan van het Android OS.

Bovendien heeft Samsung onlangs besloten ook toestellen in deze prijsklasse vier jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien. Qua security patches blijft het toestel dus minstens tot het voorjaar van 2025 bij de tijd. Helaas is op het moment van schrijven nog niet definitief duidelijk hoe vaak deze patches bijgewerkt worden.

Enige tijd voor de lancering kwamen wij de Galaxy A52 al tegen op de lijst met toestellen die maandelijkse updates krijgen. In antwoord daarop haalde Samsung het toestel van die lijst – en heeft tot nu toe nog steeds geen nieuwe informatie over de updatefrequentie gepubliceerd.

Als het toestel inderdaad maandelijks de nieuwste patches krijgt, dan zal dit de eerste drie jaar zo zijn. Het vierde jaar volgen de updates dan per kwartaal. Mocht Samsung de A52 toch alleen per kwartaal gaan updaten, dan gaat de frequentie in het vierde jaar waarschijnlijk omlaag naar eens per half jaar. Of anders gezegd: dan krijgt ‘ie in het vierde jaar nog twee updates.

Duidelijk is, dat Samsung de Galaxy A52 relatief lang zal blijven ondersteunen, en daarover – in tegenstelling tot in het verleden – nu al beloftes heeft gedaan.

Galaxy A52 review: camera’s

Bij bijna ieder onderdeel heeft de Galaxy A52 wel één puntje dat significant beter is dan bij de voorgangers (en veel concurrenten). De body werd waterbestendig, het scherm kreeg een hoge refresh rate, en de software langer gegarandeerde updates. De camera blijft hier niet achter.

Ten opzichte van de Galaxy A50 en A51 gaat de resolutie van de main camera omhoog naar 64 megapixel. Dat is echter niet interessant. Wel interessant is de nieuwe optische beeldstabilisatie (OIS) van de lens. Deze zorgt ervoor dat de hoge resolutie inderdaad meer details kan vastleggen. Hoewel de Galaxy A52 nog steeds standaard 12 megapixel foto’s neemt, loont het vaak de moeite om eens de volledig resolutie te gebruiken. En omdat de lens minder trilt kan de sluitertijd omhoog bij minder licht. Tel daar het f/1,8 diafragma bij op, en je kunt er in heel veel situaties mee uit de voeten.

V.l.n.r.: groothoek, main, 2x digitale zoom (met 100% crop eronder)

Het resultaat is de beste (hoofd)camera die we ooit tegenkwamen in de A-serie. Nee, hij is niet zo goed als de camera van de Galaxy S21. Maar voor een toestel in deze prijsklasse is de combinatie van de sensor met OIS echt een schot in de roos.

Main, oorspronkelijk op 64 megapixel gemaakt, met 100% crop, origineel HIER

Solide resultaten, maar minder lof, oogsten de andere camera’s. De 12MP groothoeklens is functioneel, en zal in veel situaties zijn werk betrouwbaar doen. Maar hij is niet zo goed als de hoofdcamera. Misschien kun je beter een paar stappen achteruit nemen om die groepsfoto met de hoofdcamera te maken. Zeker als het licht niet optimaal is. Aan de andere kant: vaak genoeg gaat dat niet, en dan is de groothoeklens zeker een uitkomst.

Links: close-up met main camera, rechts: macro camera

De macrocamera doet zijn werk, net als in de Galaxy A51. De vijf megapixel resolutie belooft weinig details, maar het is een macrocamera: als het goed is zit je al bovenop de details. En net als op de A51, is hij ook op de A52 vooral een gimmick. Samsung weet dit ook: de macrocamera wordt niet bij de andere lenzen getoond, maar alleen als cameramodus. De optie om ‘m te gebruiken zit dus niet altijd frontaal in beeld.

Weinig licht, v.l.n.r.: automatisch, Nacht, automatisch, Nacht (en 100% crops eronder)

Selfies, en andere modi

De frontcamera verschilt ook niet veel van die van de A51. Een 32MP resolutie (f/2,2) is goed voor genoeg details – en rimpels. Belichting is doorgaans prima, en Samsung steunt op haar software om je selfies in goede banen te leiden. Bij weinig licht neemt de kwaliteit wel wat sneller af als bij de hoofdcamera – maar dat is niet meer dan logisch.

Als bonus op de nieuwe Galaxy A52 en A72 krijg je de unieke Fun modus, die ook onder de naam Stand Leuk opduikt. Als ik de benaming even negeer, dan is dit de modus met de ingebouwde Snapchat filters. Natuurlijk zijn deze Fun, eventueel Leuk, zeker voor de liefheb(st/b)er. Maar: als je op zoek gaat naar meer filters, dan kom je al snel uit bij de verwijzing naar Snapchat zelf. Stand Leuk is een soort try-out versie van Snapchat.

Geheel in lijn met de rest van One UI 3.1 biedt de Galaxy A52 nog veel meer camerastanden aan. Ik som op: Single Take, AR-schets, Pro, Professionele Video (waarom niet… Pro Video?), Panorama, Voedsel, Nacht, Portret, Super Slow-mo, Slow Motion, Hyperlapse. Ten opzichte van de Galaxy S21 ontbreken alleen Portretvideo en Director’s View. Zoom is ook beschikbaar in verschillende (traploze) niveau’s, maar is een digitale aangelegenheid. Pakweg 2x zoom is acceptabel, hogere niveau’s mag je negeren.

Al met al heb je dus een rijk arsenaal aan speelgoed ter beschikking, om het maximale uit de camera’s van de A52 te halen. Er zijn veel opties en standen, en verschillende lenzen. Maar het is toch vooral hoofdcamera van de Galaxy A52 die serieus goed werk levert. Het verschil met de high end toestellen zit ‘m vooral in de kwaliteit van de foto’s die uit de andere lenzen rollen. Dingen als zoom en groothoekopnames zijn beter op de S21-serie, om maar wat te noemen.

Front, links: auto, rechts: Portret modus, starend tegen de zon in

Galaxy A52 review: accu

De Galaxy A52 heeft de grootste batterij van alle Galaxy A5x toestellen die ‘m voorgingen. De 4500 mAh capaciteit is ruim, niet enorm. Ik maakte me een beetje zorgen om het uithoudingsvermogen bij het gebruik van de 120Hz schermfrequentie. Dat bleek al snel onnodig. In mijn tijd met het toestel heb ik alleen de 120Hz modus gebruikt, en zelfs daarin blijkt de accuduur prima.

In haar marketingmaterialen spreekt Samsung zelf van two day battery life. Dat is nogal een claim om te maken, maar zolang je niet teveel gaat zitten gamen zit het er best in. Dat komt vooral omdat het verbruik op standby verrassend minimaal is.

De enige klacht op dit vlak heeft weinig te maken met de batterij zelf, maar meer met de oplader. De Galaxy A52 ondersteunt snelladen met 25 Watt. Dat is heel erg handig, als je het kunt gebruiken. Echter, in de doos zit een 15 Watt lader. Natuurlijk, bij de Galaxy S21 krijg je helemaal geen oplader. Maar bij de A52 moedigt Samsung gebruik(st)ers letterlijk aan om hun toestel halfslachtig op te laden. Niet erg, wel een beetje jammer.

En verder…

Oké, de meegeleverde snellader is dan wel niet de optimaalste – maar tenminste krijg je er een. Helemaal niet in de doos zit een koptelefoon. Al enige tijd levert Samsung deze niet meer standaard mee, en vooral in de A-serie is dat geen gemis. De kwaliteit was erg matig, de afgelopen jaren. Je zult dus je eigen koptelefoon moeten gebruiken. Is dit zo’n echte, klassieke, met een kabel eraan? Dan is dat op de Galaxy A52 geen probleem. Onderop zit namelijk gewoon weer een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Zo eentje die je bij de topmodellen niet meer tegenkomt, maar bij de A52 nog wel. Je kunt dan tevens ook de FM radio gebruiken.

Een subtiele verandering kom je tegen als je de SIM-tray van de Galaxy A52 tevoorschijn prikt. Waar voorgaande modellen plaats boden aan twee simkaarten én een geheugenkaart, moet je nu kiezen. Een van de twee posities is namelijk een hybride slot, waar je óf een simkaart, óf een geheugenkaart in legt. Dat maakt de A52 op dit gebied wat minder flexibel dan de A50 en A51 – maar flexibeler dan de S21, waar je géén enkele geheugenkaart in kwijt kunt. Helaas ondersteunt de Galaxy A52 geen eSIM.

Geheel nieuw in deze prijsklasse – tenminste bij Samsung – zijn de stereo speakers. Het door AKG ‘getunede’ geluid is inderdaad stereo. Heel hard gaat ‘ie niet, als we de Galaxy A52 vergelijken met de S21. Maar dat maakt de flink verbeterde volheid van de het geluid meer dan goed. Ook over gesprekskwaliteit heb ik niks negatiefs te melden.

En dan moet ik nog kort wat zeggen over de optische vingerafdruksensor. Deze zit onder het display, en is misschien wel het onderdeel dat het minste verbeterd werd, ten opzichte van de Galaxy A51. Samsung heeft met haar optische scanners grote sprongen vooruit gemaakt sinds de A50. De scanner in de Galaxy A52 doet zijn werk, is snel en betrouwbaar genoeg. Alleen in vergelijking met de extra grote ultrasone sensor in de S21-serie blijft hij toch wat achter.

Galaxy A52 review: conclusies

Na een lange rit langs alle belangrijke onderdelen van de Galaxy A52 kan ik met een gerust hart enthousiaste conclusies trekken. Dit is nagenoeg zeker de meest relevante telefoon die Samsung dit jaar uitbrengt. In vergelijking met de veelbesproken, maar dure topmodellen zal de A52 een veel grotere groep consumenten blij maken. En terecht, want voor een veel vriendelijker bedrag krijg je bijna net zoveel toeters en bellen als in de high end toestellen.

Het fantastische AMOLED scherm met hoge refresh rate, de waterbestendige body, capabele hardware, goede accuduur, langdurige support, en uitstekende camera – allemaal zijn het belangrijke hoofdpunten waarmee de Galaxy A52 scoort. Maar ook in de details gaat een hoop goed: van de stereo speakers, tot de 3,5 mm koptelefoonaansluiting, microSD-slot, ondersteuning voor 25 Watt snelladen, en het matte design. Het totaalplaatje klopt als een bus, en is – om terug te komen op het begin van deze Galaxy A52 review, meer dan alleen een som van de losse onderdelen.

Samsung Galaxy A52 doosSamsung Galaxy A52 doos

Ik moet vrij goed zoeken om echte minpunten te vinden. Aan het eind van de rit is het jammer dat Samsung een suboptimale oplader meelevert. En voor een kleine niche van de gebruik(st)ers is het verdwijnen van de optie om twee simkaarten én een geheugenkaart te gebruiken vervelend.

Ook moet je je beseffen dat er een paar kleine, maar belangrijke verschillen zijn tussen de Galaxy A52 4G (vanaf €349) en de Galaxy A52 5G (vanaf €429). Het gaat minder om het verschil in schermfrequentie, maar meer om de prestaties. Beide versies zijn vlot genoeg, en voelen zelfs sneller aan dan ze eigenlijk zijn. Maar je moet bedenken dat je het ‘optimale’ A52 model – de 5G, met snellere processor – niet voor de instapprijs koopt.

Dat neemt niet weg dat dit het toestel is dat je je vrienden en bekenden het komend jaar zonder nadenken kunt aanraden. Of jezelf, natuurlijk. Ik denk niet dat Samsung eerder een telefoon maakte met een dergelijk goede prijs-kwaliteit-verhouding. Je krijgt gewoon heel veel telefoon voor je geld.

Aanbiedingen

Over geld gesproken, je koopt de Galaxy A52 momenteel bij Samsung zelf HIER vanaf €349. Check ook de beste aanbiedingen voor de Galaxy A52 met abonnement – en vergeet niet gelijk een blik op de beste hoesjes en cases te werpen, bijvoorbeeld bij GSMPunt.

Samsung Galaxy A52 kopen en reviewSamsung Galaxy A52 kopen en review

Samsung Galaxy A52

Met de Samsung Galaxy A52 krijg je heel veel telefoon voor relatief weinig geld. Bijna alles is goed: het scherm, de batterij, de camera, het waterbestendige, matte design, het updatebeleid. Nadelen moet je zoeken met een loep.

Pro

Fantastisch 90 of 120Hz AMOLED scherm

Waterbestendige behuizing

Goede hoofdcamera (met OIS) en frontcamera

Vier jaar updates (security), drie jaar upgrades (Android OS)

Prima accuduur

Stereo speakers, 3,5mm koptelefoonaansluiting

Prijs-kwaliteit-verhouding is uitstekend

Contra

Meegeleverde oplader (15 Watt) is zwakker dan de telefoon aankan

Voor de beste A52 (5G, die sneller is) betaal je wat meer

Dual SIM-slot is nu hybride slotSource


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *