Dit doet Samsung’s update van april (+deze telefoons krijgen ‘m)

Daags na Pasen maakt Samsung informatie bekend over de inhoud van de update van april. Wij werpen een blik, en maken een lijstje met telefoons die de update krijgen (of inmiddels al kregen).

Samsung update april 2021Samsung update april 2021

Samsung update april 2021

Bij een nieuwe maand hoort een nieuwe beveiligingspatch. Althans, zo gaat dat op een flink aantal (Galaxy) smartphones. Hoewel sommige Samsung telefoons de beveiligingspatch van april al ontvingen, was nog niet duidelijk wát deze patch precies doet. Die informatie is inmiddels wel gepubliceerd.

Samsung laat weten dat de nieuwe patch verbeteringen bevat voor 43 CVE’s – Common Vulnerabilities and Exposures – in het Android OS. Zes hiervan zijn door Google zelf gemarkeerd als ‘critical‘. Wie een oogje houdt op de security patches weet: deze fixes vormen slechts het eerste deel.

Voor Samsung’s eigen interface en applicaties zijn er namelijk nog eens 21 verbeteringen aan boord. Daardoor wordt onder andere opnieuw een zwakke plek in de beveiliging van de Veilige Map gedicht. Hetzelfde geldt voor de Create Movie app. Dat is de app waarmee je video’s kunt bewerken vanuit de Galerij. Tevens wordt een mogelijk lek gedicht in de Sticker Center applicatie, die het mogelijk maakt stickers aan foto’s toe te voegen.

Op welke Samsung telefoons?

En dan is er de maandelijks terugkerende vraag welke telefoons de nieuwe update gaan krijgen? Het eerste lijstje is simpel en overzichtelijk, en bestaat uit telefoons die sowieso maandelijks bijgewerkt worden:

De oplettende lezer(es) ziet dat een oudgediende in het bovenstaande lijstje ontbreekt. Dat klopt: de Galaxy S9 en S9+ krijgen vanaf nu geen maandelijkse updates meer. Echter, de update van april komt nog wel naar de toestellen. Geheel nieuw is de Galaxy A52, die maandelijks bijgewerkt gaat worden.

Er zijn ook toestellen die niet maandelijks bijgewerkt worden, maar waarvoor we wel in april een nieuwe patch verwachten. Dat geldt o.a. voor de Galaxy S8 en Note 8.

Galaxy A- en M-serie

Een flink aantal toestellen in de Galaxy A-serie kregen vrij recent de upgrade naar Android 11, en kunnen er qua beveiligingspatches nog wel even tegenaan. In feite geldt dit laatste ook voor de nieuwe Galaxy A72 – deze draait nu op de patch van februari – al zou het ons niet verbazen als er voor dat toestel toch een eerste, echte update arriveert, de komende weken.

Voor de Galaxy A51 verwachten we binnenkort een upgrade naar One UI 3.1 – en daarmee mogelijk ook een nieuwere patch. En ook op de Galaxy A41 zou een nieuwe patch niet misstaan, al dan niet direct samen met Android 11/One UI 3.1.

Een aantal A-serie telefoons in het betaalbare budgetsegment – Galaxy A12, A20e, Galaxy A21s, bijv. – krijgen eigenlijk pas in de zomer Android 11. Echter, veel toestellen krijgen de update een stuk eerder dan de officiële planning. Misschien dat ook deze telefoons al in april of mei aan de beurt komen. In dat geval verwachten we hiervoor geen aparte beveiligingsupdates meer, tot de grote upgrade arriveert.

Toestellen als de Galaxy M21 en M31 zijn ook toe aan een nieuwere patch. Bovendien krijgen deze binnenkort een upgrade naar One UI Core 3.1, dus met een beetje geluk worden daar twee vliegen met een klap geslagen.

Tablets

De meeste, recente high end tablets ontvingen niet zo lang geleden een upgrade naar Android 11. Daarop (Tab S7, S6) verwachten we niet per se een nieuwe security patch. Misschien dat de Tab S5e er nog eentje krijgt, al kan het ook hier gebeuren dat de volgende update direct de Android 11 upgrade is. En zoals altijd geldt: mogelijk dat het een of andere model in de Tab A-serie de komende weken bijgewerkt wordt.

Zoals altijd rolt de nieuwe update in de loop van de komende weken uit naar de verschillende toestellen. Wij houden je op de hoogte van de individuele updates, zodra deze op de afzonderlijke modellen arriveren.Source


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *